ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ

Κυνηγόσκυλα χαρακτηρίζονται όλα τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι των πουλιών γενικώς και των τριχωτών ζώων. Τα κυνηγόσκυλα χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα το είδος θηράματος που κυνηγούν.
Σε μια κατηγορία είναι αυτά που κυνηγούν πουλιά (ορτύκια, πέρδικες, φασιανούς, μπεκάτσες,μπεκατσίνια κ.λπ.), και ονομάζονται γενικώς «Πουλόσκυλα» και στην άλλη εκείνα που κυνηγούν τριχωτά θηράματα, όπως λαγό, αγριογούρουνο, αγριοκούνελο, ζαρκάδι, ελάφι, αλεπού κ.λπ και ονομάζονται γενικώς «Ιχνηλάτες», «Φωλεοδύτες» και «Λαγωνικά», ανάλογα τον τρόπο εργασίας στο κυνήγι.
Και μια σημείωση: στη χώρα μας, το κυνήγι του ζαρκαδιού επιτρέπεται σε Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές, ενώ το ελάφι απαγορεύεται παντελώς. Σε άλλες χώρες όμως, αυτά τα δύο ζώα κυνηγιούνται ελεύθερα σύμφωνα με τις ρυθμιστικές των κρατών.
Πουλόσκυλα
Τα σκυλιά που κυνηγούν πουλιά, κατατάσσονται επίσημα στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) σε δυο ομάδες.
Ομάδα 7 «Σκύλοι Δείκτες»
Είναι όλα τα σκυλιά που κυνηγούν τα πουλιά που αναφέραμε παραπάνω, μυρίζοντας τον αέρα που μεταφέρει την οσμή των πουλιών και ακινητοποιούνται ή φερμάρουν σε μια απόσταση, όταν τα εντοπίσουν.
Οι ράτσες που ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα είναι οι Βρετανικές, όπως τα Αγγλικά Σέτερ και Πόιντερ, το Ιρλανδικό και Σκοτσέζικο Σέτερ και τα Ηπειρωτικά των άλλων χωρών, όπως τα Γερμανικά Κούρτσχααρ, Βειμάρης και Ντράχτχααρ, ακόμα το Μυστερλάντερ, τα Γαλλικά Μπρακ Πυρηναίων, Μπουρμπουνέ, Αριέγης, Αγίου Γερμανού και το Επανιέλ Μπρετόν. Επίσης το Ιταλικό Σπινόνε και Μπρακ, το Ισπανικό Πόιντερ, Ουγγρικό Βίζλα, το Τσέχικο Γκριφόν και πολλά άλλα.
Ομάδα 8
Ανήκουν τα πουλόσκυλα. που ξεσηκώνουν τα πουλιά χωρίς να κρατούν φέρμα, όπως είναι τα Σπρίγκελ και Κόκερ Σπάνιελ και γενικώς όλα τα Σπάνιελ και αποτελούν μια υποομάδα. Δεύτερη υποομάδα είναι οι «Σκύλοι Επαναφοράς ή Ριτρίβερ», τα οποία χρησιμοποιούνται για να φέρνουν τα θηράματα στον κυνηγό, ιδιαίτερα σε κυνήγια υδροβίων, όπου κολυμπούν με μεγάλη ευχέρεια και ικανότητα σε λίμνες και ποτάμια, ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εκπρόσωποι αυτής της υποομάδας είναι το Λαμπραντόρ, το Γκόλντεν, το Φλατ, το Τζέσαπικ, το Νόβα Σκότια Ντακ κ.λπ.
Τρίτη υποομάδα είναι οι «Σκύλοι του Νερού», που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε κυνήγια υδροβίων σε έλη κυρίως, όπου βρίσκουν και ξεσηκώνουν τα θηράματα, πάπιες, μπεκατσίνια, νερόκοτες και τελικώς κάνουν και επαναφορά. Τέτοιοι σκύλοι είναι το Ισπανικό Πέρρο, το Γαλλικό Μπαρμπέ, το Ίρις Γουώτερ Σπάνιελ, το Αμέρικαν Γουώτερ Σπάνιελ, το Ιταλικό Λαγκότο Ρομανιόλο.
Ιχνηλάτες-Φωλεοδύτες-Λαγωνικά
Οι σκύλοι που κυνηγούν τριχωτά θηράματα, είναι επίσημα καταχωρημένοι στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (F.C.I.) σε τέσσερις ομάδες.
Ομάδα 6 – Ιχνηλάτες
Ανήκουν όλοι οι ιχνηλάτες που κυνηγούν το λαγό, το αγριογούρουνο, το αγριοκούνελο, το ζαρκάδι, την αλεπού και το ελάφι. Οι ιχνηλάτες αυτής της ομάδας ψάχνουν το έδαφος για τον εντοπισμό των χναριών που αφήνουν τα ζώα πριν το φώλιασμα, με αντικειμενικό σκοπό να πλησιάσουν το ζώο στη φωλιά του (γιατάκι), να το ξεσηκώσουν και στη συνέχεια να το καταδιώξουν μέχρι να περάσει κοντά στον κυνηγό ο οποίος βρίσκεται στο καρτέρι.
Όλες οι χώρες έχουν ιχνηλάτες με κύριο εκπρόσωπο τη Γαλλία, που αριθμεί 30 καθαρόαιμες ράτσες, όπως Μπλε της Γασκώνης, Γασκώνης Σαιντόζης, Πορσελέν, Σκύλος του Αρτουά, Αριέγης, Μεγάλα Γαλλικά, Αγγλογαλλικά μεγάλα και μικρού κυνηγίου, Μπηγκλ Χάριερ, Γκριφόν Νιβερνέ, Γκριφόν Μπλε της Γασκώνης, Γκριφόν της Βανδέας, Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης και πολλά άλλα.
Η Ιταλία έχει τα Σεγκούτσιο, η Ελβετία τα Μπρούνο Γιούρα, το Βέρνης, Λουκέρνης, Σβυτς, η Αγγλία τα Φόξχάουντ, τα Χάριερ, τα Μπηγκλ, η Ισπανία το Σαμπουέζο, η Κροατία το Ιστριας κοντότριχο και σκληρότριχο, το Ποσάβα, η Σερβία το Τρίχρωμο και το Βαλκανικό, η Βοσνία το Μπαράκ και το Μαυροβούνιο τον Ορεινό Ιχνηλάτη. Τέλος, η χώρα μας έχει τον Ελληνικό Ιχνηλάτη και τον Κρητικό Ιχνηλάτη.
Ομάδα 3 – Τερριέ
Ανήκουν όλα τα Τερριέ, τα οποία είναι κυρίως φωλεοδύτες και χρησιμοποιούνται για το κυνήγι της αλεπούς, του ασβού, του αγριοκούνελου και όλων των ζώων που ζουν σε τρύπες. Τα μικρόσωμα Τερριέ, μπαίνουν εύκολα στις τρύπες που φωλιάζουν τα παραπάνω ζώα, με σκοπό να τα διώξουν έξω ή να τα πιάσουν. Για το κυνήγι χρησιμοποιούνται κυρίως τα Φοξ Τερριέ και τα Τζακ Ράσσελ, καθώς και το Γερμανικό Γιανγκτεριέ, πολλά από τα υπόλοιπα είναι σκύλοι συντροφιάς.
Τα μεγάλα Τερριέ χρησιμοποιούνται όπως και οι ιχνηλάτες της ομάδας 6, αν και δεν έχουν μεγάλη ιχνηλατική ικανότητα, κυρίως εφορμούν στο θήραμα και το καταδιώκουν. Κύριοι εκπρόσωποι αυτής της ομάδας και εργασίας, είναι το Αιρντέιλ, το Ίρις, το Μάντσεστερ κ.λπ.
Ομάδα 4 – Τέκελ
Ανήκουν όλα τα Τέκελ, σκληρότριχα, κοντότριχα και μακρύτριχα. Εργάζονται σαν φωλεοδύτες στο κυνήγι της αλεπούς, του ασβού, του αγριοκούνελου κ.λπ, αλλά επίσης και σαν ιχνηλάτες αίματος, με κύριο σκοπό να βρίσκουν τραυματισμένα τριχωτά θηράματα, όπως αγριογούρουνο, ζαρκάδι, ελάφι κ.λπ.
Ομάδα 10 – Λαγωνικά
Ανήκουν τα Λαγωνικά, τα οποία δεν ιχνηλατούν τα τριχωτά ζώα, αλλά τα καταδιώκουν με το «μάτι», δηλαδή έχοντας οπτική επαφή και λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, στο τέλος τα πιάνουν. Χρησιμοποιούνται κυρίως στο κυνήγι του αγριοκούνελου και του λαγού, σε εδάφη ομαλά κατά προτίμηση. Έχουμε το Αγγλικό Γκρέυχαουντ, Γουίπετ, Ντηρχάουντ, το Ισπανικό Γκάλγκο, επίσης Άφγανχαουντ, Σαλούκι, Σλούγκι, το μικρό Ιταλικό Λαγωνικό και το Τσιρνέκο.