ΔΕΚΑ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τώρα το καλοκαίρι, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών, θυμηθείτε τον τετράποδο σύντροφό σας.
Οι απλές συμβουλές που περιγράφουμε παρακάτω, θα βοηθήσουν στη σύσφιγξη των σχέσεων σας και στην προσπάθειά σας να τον κρατήσετε «ετοιμοπόλεμο» ενόψει της έναρξης.
1. Το σπιτάκι του σκύλου
Πρέπει να βρείτε ένα καλό στεγνό μέρος που να βλέπει στο νοτιά, να έχει αρκετό ήλιο, αέρα κατ’ επιλογή και ίσκιο. Εκεί τοποθετείτε το σπιτάκι, ελαφρά υπερυψωμένο, με προαύλιο αρκετό για να κινείται ο σκύλος σας αν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος, όπως και να βλέπει στην κυρία είσοδο του σπιτιού όπου μπαινοβγαίνετε. Είναι ό,τι καλύτερο για τη διαμονή του.
2. Σχέσεις στοργής
Αφιερώστε καθημερινά λίγο χρόνο στο σκύλο σας που τον έχει ανάγκη. Χρειάζεται και επιζητά την παρουσία σας, τη δική σας και μόνο, χαϊδέψτε τον, ψάξτε τον για τυχόν παράσιτα (παρά τα αντιπαρασιτικά που του έχετε βάλει) ή μικροτραυματισμούς, περιποιηθείτε τον, χτενίστε τον και βάλτε τροφή με τα χέρια σας, θα το ευχαριστηθεί πολύ αν του μιλάτε συγχρόνως!
3. Πρόληψη ασθενειών
Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, εξετάστε το σκύλο σας, κάντε ό,τι χρειάζεται προληπτικά για τις αρρώστιες τώρα που είναι καλοκαίρι. Είναι κρίμα την εποχή που ξεκουράζεται να σας αρρωστήσει και να το βρείτε μπροστά σας, την εποχή που ξεκινά το κυνήγι. Ζητήστε από τον κτηνίατρο ένα καλό απολυμαντικό χώρου, αν είναι δυνατό και ένα εντομοκτόνο μακράς διαρκείας για να ψεκάσετε το χώρο διαμονής του, βάσει των οδηγιών του γιατρού σας.
4. Καιρός για προπόνηση
Προπονήστε τον, αν είναι δυνατόν, μία φορά την εβδομάδα για να εκτονώνεται, σε μέρη όπου υπάρχει άφθονο νερό. Την άνοιξη, λόγω της αυξημένης υγρασίας, αλλά και το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, ο σκύλος “πνίγεται”, γι’ αυτό φροντίστε να τον σταματάτε κάπου κάπου. Εννοείται ότι πρέπει να βγαίνετε πρωί.
5. Η εκπαίδευση
Μη φοβάστε ότι ο κυνηγετικός σκύλος σας θα ξεχάσει τη δουλειά του αν βρείτε θήραμα. Ο καλός σας φίλος, ως ξύπνιος που είναι, καταλαβαίνει ότι τον βγάζετε βόλτα και δεν κυνηγάτε, γι’ αυτό μπορεί και η ταχύτητά του να είναι μειωμένη, καθώς και η απόδοσή του σε κουράγια. Καθόλου να μην ενοχλείστε.
6. Φίδια, κίνδυνος!
Αποφεύγετε τους κάμπους και τα χαμηλά υψόμετρα τώρα που έφυγε η άνοιξη και η θερμοκρασία γίνεται πιο έντονη, γιατί τα φίδια σκαρίζουν νωρίτερα, όπως και αργότερα με τις ζέστες του καλοκαιριού. Αποφεύγετε τα υγρά μέρη όπου τραβιούνται τα ερπετά, γενικά τα μέρη με χλόη μέσα στην ξέρα του θέρους. Ποτέ μη σκοτώσετε ένα φίδι μπροστά στο σκύλο σας, διότι του δημιουργείτε την εντύπωση ότι αυτό είναι το θήραμα που θέλετε.
7. Το φαρμακείο
Κρατάτε μαζί σας ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα για οιδήματα ή δηλητηριάσεις που θα σας ετοιμάσει ο κτηνίατρός σας. Αχρείαστο να είναι…
8. Ατυχήματα
Αφαιρέστε όλα τα περιλαίμια από το λαιμό του σκύλου, εκτός κάποιων ελαστικών αντιπαρασιτικών. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν γίνει τη νεκρή περίοδο που ο σκύλος αναπαύεται, προσπαθώντας πολλές φορές να βγει από το φράχτη–πλέγμα κ.τ.λ. για να εκτονωθεί, ή λόγω της ζωηράδας του να κρεμαστεί. Καθόλου δεν μας χρειάζονται, ιδίως αυτή την εποχή.
9. Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
Προσέξτε τις θηλυκές όταν ζουν μαζί με αρσενικά, για να μην έχετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Σε πολλές σκύλες δεν φαίνεται το αίμα, λόγω ότι το γλείφουν συνέχεια. Επίσης, αν επιθυμείτε γέννα, καλό θα είναι να ζουν χωριστά, οπότε να γνωρίζετε το πότε θα έρθουν σε επαφή. Πολλά σκυλιά ζευγαρώνουν στα κρυφά κι εκεί που δεν το περιμέναμε, μας έρχεται γέννα.
10. Μην ξεχνάτε το φίλο σας
Μην τον λησμονείτε! Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, περάστε και χαιρετήστε το σκύλο σας, εκείνος σας περιμένει! Γνωρίζει πότε φύγατε, αν είστε κακόκεφος ή κεφάτος και πότε ξεκινήσατε από τη δουλειά για το σπίτι. Είναι ό,τι χειρότερο να μην τον επισκεφτείτε!
Του Γιάννη Αποστολόπουλου