Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ…

Με κυνηγετικό βλέμμα. Το να βυθίζεσαι στην άγρια φύση και να γίνεσαι τμήμα της, είναι η μεγαλύτερη υγιής απόλαυση που μπορεί να έχει ο άνθρωπος.
Η βύθιση αυτή γίνεται με τρεις μόνο τρόπους, με το κυνήγι, το ψάρεμα και τη φυσική καλλιέργεια ή το ασφαλέστερο και με τους τρεις τρόπους ταυτόχρονα.
Ο πιο σίγουρος οδηγός και συνοδοιπόρος μας στο όνειρο αυτό, είναι ο μεγάλος κυνηγετικός σκύλος.
Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους σκύλους που με ταξιδεύουν σε αυτό το όνειρο όλα αυτά τα χρόνια, να γράψω αυτό το άρθρο και όχι να κατηγορήσω και να επιρρίψω ευθύνες σε οποιονδήποτε για την κατάσταση της κυνοφιλίας σήμερα. Εξάλλου, δεν είναι έντιμο, ούτε αντρίκεια συμπεριφορά να χτυπάς τους αντιπάλους σου, όταν αυτοί έχουν πέσει στο καναβάτσο.Με μια δεύτερη σκέψη δε, μπορώ να καταλάβω ότι οι αντίπαλοί μου αυτοί, μπορεί να μου συμπεριφέρθηκαν έτσι όπως μου συμπεριφέρθηκαν, είτε διότι παραπλανήθηκαν νομίζοντας ότι οι ιδέες τους για την κυνηγετική κυνοφιλία ήταν καλύτερες, είτε διότι το συμφέρον τους ήταν διαφορετικό.
Παρόλ’ αυτά, μέσα τους χτυπάει, μία κυνηγετική καρδιά και μπορούν να καταλάβουν τα συναισθήματά μου όταν ακολουθώ ένα μεγάλο κυνηγετικό σκύλο μέσα σε ένα «νεραϊδοδάσος» ψάχνοντας τη «βασίλισσα».Τους καλώ όλους να ξεχάσουν τα συμφέροντά τους και να κάνουμε μία ακόμα προσπάθεια για να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο τον ιδανικό κυνηγετικό σκύλο, για τον οποίο πολύ λίγα πράγματα έχουμε κάνει κατά την άποψή μου για να τον βελτιώσουμε, χάνοντας στην πραγματικότητα 20 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή, μία ολόκληρη γενιά.
Αναβάθμιση ΤΩΡΑ
Περίπου 26 χρόνια μετά την ίδρυση του ΚΟΕ και ύστερα από 20 χρόνια από την ίδρυση του Σέττερ-Πόιντερ κλαμπ, μετά από τόσες προσπάθειες για την ανάδειξη και προαγωγή της καθαρόαιμης κυνοφιλίας, ο μέσος κυνηγός δύσκολα -για να μην πω πολύ δύσκολα- μπορεί να βρει ένα ισορροπημένο κυνηγετικά σκύλο, ο οποίος να ανταποκρίνεται στο εργασιακό και μορφολογικό πρότυπο της φυλής του και ο οποίος να μπορεί να εντοπίσει το μεγαλύτερο αριθμό των θηραμάτων.
Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και σήμερα να είχαμε κυνηγετικούς σκύλους εντελώς διαφορετικού επιπέδου. Βέβαια, καλοί κυνηγετικοί σκύλοι πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Σαν εργαλεία για τον εντοπισμό, την ανάδειξη και την αναπαραγωγή των σκύλων αυτών, έχουμε τους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων Α.Κ.Ι., οι οποίοι εκτός του γεγονότος ότι αναπτύσσουν σε ένα μικρό μέρος των ικανοτήτων του κυνηγετικού σκύλου, τώρα τελευταία τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα, διότι καταργήθηκε η ακινησία στο ξεπέταγμα του θηράματος, στον πυροβολισμό και στο απόρτ στο πρακτικό κυνήγι, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ΕΦΥΠ ή στην καλύτερη περίπτωση το επίπεδο του Derby των νεαρών σκύλων να πέσει.
Σκύλοι που δεν μπορούν να μάθουν ακινησία στο ξεπέταγμα, στον πυροβολισμό και στο απόρτ, δεν μπορούμε να τους προτείνουμε για αναπαραγωγή, ώστε να αναβαθμίσουμε τα αυριανά κυνηγόσκυλα. Πρέπει λοιπόν, άμεσα, να αναβαθμίσουμε τους αγώνες αυτούς και να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Προτάσεις
Οι προτάσεις μου για τη βελτίωση όλων των πτυχών των κυνηγετικών σκύλων είναι οι εξής:
Προκηρύσσει αγώνες οποιοσδήποτε κυνηγετικός και κυνοφιλικός όμιλος υπό την αιγίδα του ΚΟΕ και οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, η οποία έχει τεθεί και προσέρχονται στον τόπο του αγώνα την καθορισμένη ημερομηνία, φέρνοντας μαζί τους και ένα φίλο τους για μάρτυρα. Οι διαγωνιζόμενοι, μετά από κλήρωση, χωρίζονται σε τερρέν.
Το κάθε τερρέν θα συμπεριλαμβάνει 12 συμμετέχοντες. Εφόσον συμπληρωθεί η απαρτία του κάθε τερρέν, το κομβόι των αυτοκινήτων το οποίο το απαρτίζει, ξεκινάει και πηγαίνει στον προκαθορισμένο τόπο διεξαγωγής των αγώνων. Μαζί με το αυτοκίνητο των διαγωνιζομένων, πηγαίνουν και αυτά των θεατών οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα ζευγάρια.
Όταν φθάσουν στο τόπο, κάνουν επί τόπου κλήρωση και οι 12 συμμετέχοντες σκύλοι γίνονται 6 ζευγάρια.
Στη συνέχεια διασκορπίζονται στην περιοχή σε αποστάσεις ώστε να μην ενοχλεί το ένα το άλλο. Το κάθε ζευγάρι σκύλων, το ακολουθούν οι κυναγωγοί, οι δύο μάρτυρες και όσοι από τους θεατές θέλουν, από μία συγκεκριμένη απόσταση βέβαια, για να μην ενοχλούνται οι σκύλοι με την παρουσία τους.
Όλα τα ζευγάρια ξεκινούν να ψάχνουν ταυτόχρονα την προκαθορισμένη ώρα και η διάρκεια της έρευνας αυτή είναι μία ώρα. Κερδίζει ο σκύλος που φερμάρει περισσότερες φορές θήραμα. Οι μάρτυρες βρίσκονται εκεί για πιστοποιήσουν το γεγονός. Εφόσον τελειώσει η 1η ώρα, έχουμε τους πρώτους 6 νικητές. Αυτοί συγκεντρώνονται πάλι στη γραμματεία του τερρέν γίνεται εκ νέου κλήρωση και γίνονται 3 ζευγάρια. Τα 3 αυτά ζευγάρια διασκορπίζονται σε άψαχτο τόπο, ακολουθούμενα από τους μάρτυρες και συνεχίζουν την έρευνα για μία ώρα.
Στο τέλος της δεύτερης αυτής ώρας, έχουμε 3 νικητές και σε αυτούς προσθέτουμε και το χαμένο σκύλο που φέρμαρε το μεγαλύτερο αριθμό θηραμάτων από τους χαμένους, και έτσι έχουμε 4 σκύλους οι οποίοι με νέα κλήρωση γίνονται 2 ζευγάρια. Διασκορπίζοντας λοιπόν εκ νέου στο χώρου και ψάχνουν για μια ώρα ακόμα. Στο τέλος της 3ης ώρας μας έχουν απομείνει 2 νικητές.
Οι δύο αυτοί σκύλοι απαρτίζουν ένα ζευγάρι το οποίο διαγωνίζεται για μιάμιση ώρα. Αν δεν υπάρξει νικητής, τότε, με το πρώτο θήραμα το οποίο βρεθεί μετά το μισάωρο ανακηρύσσεται ο νικητής του τερρέν. Η ίδια διαδικασία έχει γίνει ταυτόχρονα για όλα τα τερρέν, τα οποία έχουν τρέξει βέβαια σε διαφορετικές περιοχές. Έτσι, αν στην αρχή είχαμε δημιουργήσει 7 τερρέν μετά από 3-4 ώρες, έχουμε 7 νικητές.
Οι σκύλοι αυτοί μας έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την καλύτερη αίσθηση θηράματος από όλους τους άλλους, τη μεγαλύτερη οσφραντική ικανότητα, τη μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση, στις καιρικές συνθήκες και στις δυσκολίες του εδάφους, τη μεγαλύτερη επαφή και με τον κυναγωγό τους, την αποτελεσματικότητα και αδιαμφισβήτητα, είναι εξαιρετικοί κυνηγετικοί σκύλοι. Οι νικητές λοιπόν, ξεκουράζονται μέχρι το απόγευμα και τότε κρίνονται από κριτές τους οποίους έχει ζητήσει ο κυνηγετικός σύλλογος ή κυνοφιλικός όμιλος και κρίνονται σε αγώνα με κανονισμούς Α.Κ.Ι.
Δειγματοληπτικός έλεγχος
Έτσι, θα ξέρουμε, ποιοι από τους εξαίρετους αυτούς σκύλους ανταποκρίνονται και σε ποιο βαθμό στο πρότυπο της φυλής από την οποία προέρχονται. Και αυτό τον τρόπο επίσης, θα δούμε ποια από αυτά τα ζώα μπόρεσαν να συνδυάσουν τη δύναμή τους με την ξεκούραση των 5 ωρών.
Να ελέγξουμε την κατάσταση του οργανισμού τους, την εργονομία, το καρδιαγγειακό τους σύστημα, καθώς και πώς δουλεύει ο εγκέφαλός τους σε κατάσταση πίεσης. Οι κριτές οι οποίοι θα κρίνουν τους σκύλους αυτούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κρίνουν σκύλους εξαιρετικής κυνηγετικής αξίας και να τους δείξουν την ανάλογη προσοχή.
Οι νικητές του αγώνα, θα πρέπει μετά το τέλος αυτού, να περνούν από αντιντόπινγκ κοντρόλ, ώστε να ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα του αγώνα είναι έντιμο και οι σκύλοι «καθαροί». Δειγματοληπτικός έλεγχος ντόπινγκ, μπορεί βέβαια να γίνει και στην αρχή του αγώνα. Επίσης, οι κριτές θα μπορούν να κληθούν ή να επιλύσουν επί τόπου οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού.
Χωρίς αντιδικίες, έχθρες, δολοπλοκίες
Τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει ο τύπος αυτός του αγώνα, είναι πάρα πολλά. Κανένας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει την κυνηγετική και κυνολογική αξία των νικητών. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες. Περιορίζεται πάρα πολύ ο παράγων τύχη και προβάλλονται τα φυσικά πλεονεκτήματα του κάθε διαγωνιζόμενου.
Περιορίζονται οι αντιδικίες, οι έχθρες, οι δολοπλοκίες μεταξύ των κυναγωγών και ο καθένας είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να αναγνωρίσει την ανωτερότητα του νικητή, ο οποίο είναι επίτευγμα όχι μόνο του ιδιοκτήτη του αλλά και όλης της αγωνιστικής κυνοφιλίας και κυνηγετικής οικογένειας. Σε ένα διάστημα 2-3 ετών με 5-6 τέτοιους αγώνες κάθε χρόνο, θα γνωρίζουμε περίπου το κυνηγετικό δυναμικό των σκύλων της χώρας γεγονός που αγνοούμε εδώ και 20 χρόνια. Ο κυνηγετικός σκύλος ο οποίος θα αναδειχθεί πρωταθλητής μέσω αυτής της διαδικασίας, παίρνει την πραγματική του αξία.