ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ..ΣΚΥΛΟΣ

Όμορφα και περιποιημένα σκυλάκια τώρα το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι τα σκυλιά μας χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.
Επτά μικρά μυστικά για την περιποίηση των μαλλιαρών συντρόφων:
1)Καθημερινό χτένισμα
Έτσι να βοηθάμε να αποβάλλονται οι νεκρές τρίχες που επιβαρύνουν το ζώο ειδικά το καλοκαίρι. Αν μπορούμε μάλιστα πάμε και μια φορά τον μήνα για μια επαγγελματική περιποίηση για καλύτερο αποτέλεσμα.
2) Κούρεμα
Αν το τρίχωμά του κι μας είναι σε κακή κατάσταση με κόμπους θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό (Groomer) για το αν πρέπει να κουρευτεί. Είναι λάθος η άποψη που λέει ότι τα σκυλάκια υποφέρουν από την ζέστη και πρέπει να κουρευτούν γιατί λαχανιάζουν. Κάποιες φυλές δεν πρέπει να κουρεύονται…
3) Αντηλιακή προστασία
Αν επιλέξετε να κουρέψετε το σκύλο σας θα πρέπει να προσέχετε τον ήλιο. Έχετε υπόψη σας ότι τα τετράποδα μας ανάλογα με το δέρμα τους χρειάζονται αντηλιακό στην παραλία για μεγαλύτερη προστασία
4) Σκιερό μέρος
Στην παραλία το ζωάκι μας πρέπει πάντα να βρίσκεται σε κάποιο σκιερό μέρος για να το προφυλάσσουμε καλύτερα από την πιθανότητα θερμοπληξίας.
5) Κόμποι στο τρίχωμα
Τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα και τα σκυλάκια με κόμπους ΔΕΝ θα έπρεπε να μπαίνουν στην θάλασσα αλλά ούτε και στο νερό γενικά αν δεν έχουν ξεμπερδευτεί καλά πριν. Στο νερό οι κόμποι θα σφίξουν πάνω στο δέρμα του σκύλου και ειδικά σε συνδυασμό με το αλάτι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέρμα του ζώου.
6) Καλό ξέβγαλμα μετά τη θάλασσα
Μετά από κάθε μπάνιο στην θάλασσα, πάντα πρέπει να ακολουθήσει ένα καλό μπάνιο με κάποιο υποαλλεργικό σαμπουάν για να ξεπλυθεί το αλάτι από το τρίχωμα. Όσο μένει στο τρίχωμα το αλάτι το τρίχωμα απορροφά περισσότερη ακτινοβολεί και το σκυλάκι κινδυνεύει περισσότερο και ζεσταίνεται περισσότερο.
7) Αποπαρασίτωση
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποπαρασίτωση του σκύλου μας είτε με κάποια αμπούλα είτε με κάποιο παρασιτοκτόνο λουράκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και οι ψύλλοι αφθονούν, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές. Γι αυτό για να προστατέψετε το σκυλάκι και από την περίπτωση της Σκνίπας θα πρέπει εκτός των παραπάνω μέτρων να το ψεκάζεται με Citronella ή να το κάνετε μπάνιο με κατάλληλο shampoo με Citronella.
Προσοχή!!! Το καλοκαίρι …καίει!
Ο υδράργυρος χτυπάει …κόκκινο και τα μαλλιαρά μας ζωάκια υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πάρτε τις ανάλογες προφυλάξεις από τον ήλιο και τη ζέστη. Το κατοικίδιό σας θα σας ευχαριστεί γι’ αυτό που κάνατε.
Βόλτα
Όταν πρόκειται να βγάλουμε βόλτα το σκύλο μας αποφύγετε τις πολύ ζεστές ώρες. Το ιδανικό είναι η βόλτα να γίνεται νωρίς το πρωί ή μόλις αρχίζει να βραδιάζει. Προσέξτε όταν περπατάτε με το σκύλο σας. Η καυτή άσφαλτος- ιδίως τις μεσημεριανές ώρες- μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις πατούσες του. Να έχετε πάντοτε μαζί σας νερό.
• Όλα έχουν όρια
Ο σκύλος όταν πρόκειται για βόλτα ή παιγνίδι δεν σταματά και φτάνει στο όριά του. Γι’ αυτό εσείς θα πρέπει να είστε ο κριτής και να αποφασίζετε πότε πρέπει να τελειώσει το παιγνίδι και να επιστρέψετε σπίτι.
• Δροσερό νερό
Φροντίστε το κατοικίδιό σας να έχει άφθονο νερό και ιδιαίτερα όταν ζει εκτός σπιτιού. Επίσης αν για κάποιο λόγο βρεθείτε μαζί του εκτός σπιτιού κατά τις ώρες 10:00 π.μ. με 15:00 μ.μ. φροντίστε να κάνετε κάποιες στάσεις και να ξεκουράζετε και το σκύλο σας κάτω από κάποιο δέντρο ή μπείτε σε κάποιο χώρο που κλιματίζεται.
• Ηλιακά εγκαύματα
Μειώστε το τώρα το καλοκαίρι αλλά μην το παρακάνετε. Αποφύγετε το ξύρισμα που θα γυμνώσει το δέρμα του. Το τρίχωμά τους τα προστατεύει και από τις ακτίνες του ήλιου.
• Παράθυρο για τις γάτες
Μην αφήσετε τη γάτα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένη στον ήλιο. Αν της αρέσει να κάθετε κοντά στο παράθυρο φροντίστε να το αφήσετε ανοικτό.
• Αυτοκίνητο
ΠΟΤΕ, μην αφήνετε το κατοικίδιό σας σε κλειστούς χώρους και ειδικά μέσα σε αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με στοιχεία κάθε χρόνο 10.000 σκύλοι και γάτες πεθαίνουν σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα (ακόμη και αν αφήσετε το παράθυρο λίγο ανοικτό). Σε ζεστή μέρα, η θερμοκρασία μπορεί να διπλασιαστεί σε ένα κλειστό χώρο μέσα σε 30 λεπτά της ώρας.
Ταξιδάκι θα σε πάω…
«Τα κατοικίδια είναι καλοδεχούμενα». Όλο και πιο συχνά ακούω από ξενοδόχους αυτή την έκφραση και μάλιστα χάρηκα ιδιαίτερα όταν άκουσα στο τηλέφωνο την ευγενική ξενοδόχα στη Σέριφο να μου λέει το ίδιο. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού προσφέρουν με κέφι κατάλυμα στα κατοικίδιά μας και το σπουδαιότερο δηλώνουν οι ίδιοι φιλόζωοι.
Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να κάνετε χωριστές διακοπές. Ο σκύλος σας – αν είναι μάλιστα ευγενικός και υπάκουος – όχι μόνο προβλήματα δεν θα σας δημιουργήσει αλλά θα κλέψει και καρδιές στις καλοκαιρινές σας διακοπές. Πιστέψτε με κάτι ξέρω…Αφού κάνετε, λοιπόν, το πρώτο βήμα και βρείτε τον ξενώνα, το ξενοδοχείο ή το στούντιο στο οποίο θα μείνετε(αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ένα απλό τηλεφώνημα στα ξενοδοχεία του προορισμού σας) προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Λύσετε το ζήτημα της μετακίνησης σας.
Με τα ΚΤΕΛ
Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε με λεωφορείο δημόσιας χρήσης, επικοινωνήστε νωρίτερα με το ΚΤΕΛ του νομού στον οποίο θα πάτε. Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει σχετικός νόμος, τα δεδομένα διαφέρουν από ΚΤΕΛ σε ΚΤΕΛ. Γι’αυτό πριν κλείσετε εισιτήρια τηλεφωνήστε και ενημερώστε τους.
Τα πράγματα είναι δύσκολα διότι σε περίπτωση που ο οδηγός ή ένας από τους επιβάτες διαμαρτυρηθεί, ενδέχεται ο σκύλος ή η γάτα σας να καταλήξουν με το κλουβί μεταφοράς τους στις αποσκευές (!) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή τους. Πάντως σας συμβουλεύουμε να μην το ρισκάρετε.
Και σε αυτό το πρόβλημα όμως υπάρχει λύση, αφού μπορείτε να ταξιδέψετε με κάποιον φίλο που διαθέτει αμάξι, να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή να μισθώσετε pet-taxi για να φτάσετε στον προορισμό σας. Πολλά ταξί κυκλοφορούν και ως pet-taxi που θα σας μεταφέρουν με χαρά κα ι ασφάλεια στο λιμάνι, το αεροδρόμιο, ακόμα και στον προορισμό σας εκτός Αττικής, αρκεί να έχετε κλείσει ραντεβού έγκαιρα. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, γι’ αυτό μην ανησυχείτε. Εξαρτάται, βέβαια, από τον προορισμό σας.
Με τρένα και πλοία
Αν θέλετε να ταξιδέψετε με τρένο, να ξέρετε ότι είναι απαραίτητο το ειδικό κλουβάκι μεταφοράς αφού το κατοικίδιό σας θα ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών. Σε περίπτωση που ο προορισμός των διακοπών σας απαιτεί πλοίο, θα μπορέσετε να καθίσετε μαζί του στο κατάστρωμα, πάντα με το λουράκι του για να τον έχετε υπό τον έλεγχό σας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να βάλουν τα ζώα τους στα ειδικά κλουβάκια που συνήθως βρίσκονται δίπλα στο φουγάρο του πλοίου και, κακά τα ψέματα, αρκετά από αυτά είναι σε άθλια κατάσταση.
Εξαρτάται από τη ναυτιλιακή εταιρεία και το μέγεθος του σκύλου σας αν θα σας αφήσουν να το έχετε δίπλα σας στο κατάστρωμα. Συνήθως όμως δεν υπάρχει πρόβλημα και το πλήρωμα δείχνει πάντα τις φιλοζωικές του διαθέσεις.
Αν σκοπεύετε να κλείσετε καμπίνα, διευθετήστε και το ζήτημα του κατοικίδιου σας για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Οι κανονισμοί από εταιρεία σε εταιρεία διαφέρουν, γι’ αυτό πριν κλείσετε εισιτήρια ρωτήστε τους.
Αεροπορικώς
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους το κατοικίδιό σας εφόσον δεν ξεπερνά τα 5 κιλά. Διαφορετικά, ο πιστός σας φίλος θα ταξιδέψει στον χώρο των αποσκευών. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας και με τα προξενεία ή τις πρεσβείες της χώρας προορισμού σας για να ενημερωθείτε έγκαιρα για όσα ισχύουν. Πριν πετάξετε ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση που η πτήση είναι πολύωρη.
Θα μείνω σπίτι …
Αν τώρα απουσιάσετε για λίγες μέρες και θεωρείτε πως το κατοικίδιό σας θα ταλαιπωρηθεί ή θα πρεσαριστεί από τις αλλαγές, δεν έχετε παρά να φροντίσετε είτε να μείνει με κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο είτε να το πάτε σε μια πανσιόν σκύλων ή γάτων. Το κόστος κυμαίνεται από 15 έως 20 ευρώ, αρκεί να μην το αφήσετε για τελευταία στιγμή. Αν πάλι δεν θεωρείτε καλή αυτή τη λύση, με τα μισά λεφτά υπάρχουν και οι dog walkers που αναλαμβάνουν να φροντίζουν το κατοικίδιό σας στο χώρο του και να το πηγαίνουν βόλτα όσο εσείς θα λείπετε.
ΤΙPS! Μην ξεχάσω…
Να έχετε πάντα μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του σκύλου σας και να τηρείτε ευλαβικά τους κανόνες μεταφοράς που ορίζονται από το κάθε μέσο. Οι φιλόζωοι δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν τα ίδια αισθήματα για τα ζώα.
Ελίνα Ιατρίδου, 2009, τεύχος Ιουνίου, Τα σκυλιά μας κι εμείς