ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ «ΚΑΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Η ιεραρχία είναι το α και το ω για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης και ιδανικής σχέσης με τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους.
Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του σκύλου σας, προσπαθήστε να ερμηνεύσετε το “γιατί” της συμπεριφοράς του και κερδίστε επάξια τον τίτλο του “καλού γονιού”, αλλά και του καλού αρχηγού. Δεν μπορείτε να είσαστε αποτελεσματικός και καλός αρχηγός αν δεν καταλαβαίνετε αυτούς τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να καθοδηγείτε. Είναι για το δικό σας καλό, αλλά και του σκύλου σας, να μάθετε πώς επικοινωνεί και ποιες είναι οι ανάγκες του.
Με άλλα λόγια τι κάνει το σκύλο σας, σκύλο. Βεβαίως, όσο σημαντικό είναι να μάθουν οι σκύλοι να συμπεριφέρονται προς τους ανθρώπους, το ίδιο απαραίτητο είναι να μάθουν και οι άνθρωποι πώς να συμπεριφέρονται κατάλληλα στους σκύλους. Παρατηρήστε, μάθετε να «διαβάζετε» το σκύλο σας και θα ανταμειφθείτε. Δύο από τα καλύτερα βιβλία για αυτό είναι το «Σήματα Ηρεμίας» (εκδόσεις StarDogs, τηλ. 210-99 63 563) και το «Η άλλη άκρη του λουριού» (δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα).
Να είστε άξιοι του τίτλου
Τι κάνει κάποιον άξιο να τον ακολουθούμε και να τον θέλουμε αρχηγό μας; Είναι κάτι στο οποίο οι άνθρωποι και τα ζώα δεν διαφέρουν. Οι καλύτεροι αρχηγοί είναι δίκαιοι, έχουν αυτοπεποίθηση, αποφασίζουν για το καλό της ομάδας (σε αυτή την περίπτωση για το σκύλο), προσφέρουν σταθερότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Είναι λογικό, δεν είναι; Αυτοί που προσπαθούν να ηγηθούν με τη χρήση βίας δεν έχουν την αφοσίωση της ομάδας και συχνά αντιμετωπίζουν αποφυγή, αναταραχές και αρκετές φορές επιθετικότητα. Αν είσαστε καλός αρχηγός, ο σκύλος σας θα σας σέβεται και θα σας εμπιστεύεται γιατί είναι προς το καλό του να συμπεριφέρεται έτσι.
Η κατοχή είναι τα 9/10 του νόμου. Και είναι Όλα δικά σας.
Η αρχηγία δεν έχει σχέση με το πώς να κυριαρχείτε (ως δικτάτορας) στο σκύλο σας. Έχει σχέση με το πώς ελέγχετε αυτά που το ζώο θεωρεί ότι έχουν αξία για το ίδιο. Τι αρέσει στο σκύλο σας; Συνήθως του αρέσει:
• Τροφή (υπάρχει διαβάθμιση στο τι αρέσει πολύ και τι λίγο)
• Παιχνίδια (υπάρχει διαβάθμιση)
• Εσείς (η φωνή σας, το χάδι σας, η προσοχή σας, η συντροφιά σας κ.λπ.)
• Πρόσβαση σε διάφορα μέρη (έξω, μέσα, ο καναπές, το αυτοκίνητο κ.λπ.)
Όταν γνωρίζετε τι αρέσει στο σκύλο σας, μπορείτε μέσω του ελέγχου που έχετε σε αυτά να ενισχύσετε ή να ανταμείψετε όποια συμπεριφορά εσείς επιλέξετε. Για παράδειγμα, αν στο σκύλο σας αρέσει η βόλτα, μάθετέ του να κάθεται μπροστά από την πόρτα και όταν το κάνει ανταμείψτε το με το άνοιγμα της πόρτας.
Βάλτε όρια στη ζωή τους
Οι σκύλοι είναι ζώα συνήθειας. Γνωρίζουν τις συνήθειές μας με τις μικρότερες λεπτομέρειες, συχνά χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Αυτό μπορεί να είναι είτε καλό είτε κακό, ανάλογα αν χρησιμοποιούμε σωστά ή όχι τη δύναμη της συνήθειας.
Το να δημιουργείτε δομή, όρια και συνήθειες στο σκύλο σας είναι σημαντικό και για τους δυο σας. Συχνά μπερδεύουμε το να είμαστε «καλοί» με το να μη βάζουμε όρια και να επιτρέπουμε τα πάντα. Για τους σκύλους, όμως, το να είμαστε «καλοί» σημαίνει να είμαστε ξεκάθαροι στο τι θέλουμε, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από καθορισμένα όρια, συνέπεια και προβλεψιμότητα.
Τα όρια που βάζουμε εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (χώρος, χρόνος κ.λπ.), αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και επίσης να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις βασικές ανάγκες του σκύλου.
Η προσοχή σας είναι σημαντική
Η προσοχή που δίνουμε στα ζώα είναι ένας λεπτός τρόπος ελέγχου της συμπεριφορά τους. Μπορείτε να του δίνετε ή να αφαιρείτε την προσοχή σας προς αυτό κατά βούληση. Μπορείτε να ρυθμίσετε πόση του δίνετε, αυξομειώνοντάς τη ανάλογα με το στόχο σας. Η προσοχή μπορεί να εκδηλώνεται μέσω της κίνησης/στάσης του σώματός σας (σκύψιμο, στρίψιμο κ.λπ.), μέσω της ματιάς σας (το κοιτάζουμε ή όχι), μέσω της φωνής σας (ησυχία, κάλεσμα), καθώς και μέσω της αφής (χάιδεμα).
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να μάθετε να αγνοείτε το σκύλο σας, καθώς είναι η πιο σημαντική μέθοδος/τακτική στην εξάλειψη ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Ένα από τα κλασικά λάθη είναι να δίνουμε περισσότερο την προσοχή μας όταν ο σκύλος κάνει κάτι που δεν θέλουμε (Μη!, Τι κάνεις εκεί! κ.λπ.) και να τον αγνοούμε όταν συμπεριφέρεται άψογα αντί να τον επιβραβεύουμε. Ως κατάληξη έχουμε έναν σκύλο που κάνει οποιαδήποτε «αταξία» για να κερδίσει την προσοχή μας.
Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων