«ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ»

Ιδανική ισορροπία δυναμισμού και σύνεσης από τον Γερμανικό Ποιμενικό…
Με ενεργή συμμετοχή χρόνων στα κυνοφιλικά δρώμενα, αλλά και πρώην πρόεδρος του Ομίλου Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, η κα Ιωάννα Γαλανού μας μίλησε, καταγοητευμένη και η ίδια, για την ιδιοσυγκρασία, τα φυσικά χαρίσματα, τις ιδιαιτερότητες και την ιστορία τής εξέχουσας αυτής φυλής.
Αποκτήστε έναν ευτυχισμένο σύντροφο ζωής
Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να συμβουλέψετε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έναν Γερμανικό Ποιμενικό;
Πέραν της συμβουλής που θα έδινα σε κάποιον που πρόκειται να αποκτήσει σκύλο οποιασδήποτε φυλής ή και ημίαιμο, ότι δηλαδή πρέπει να είναι αποφασισμένος πως θα αποκτήσει έναν σύντροφο τον οποίο θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να φροντίζει, να περιθάλπει και να κάνει θυσίες για αυτόν, για 10 χρόνια κατά μέσο όρο, θα συμβούλευα έναν μελλοντικό ιδιοκτήτη Γερμανικού Ποιμενικού, ότι επειδή ο σκύλος που πρόκειται να αποκτήσει, είναι ένας σκύλος με απίστευτες εργασιακές δυνατότητες και διάθεση για δουλειά, θα πρέπει να έχει αποφασίσει να ασχολείται μαζί του, είτε απλώς βγάζοντάς τον βόλτες καθημερινά και παίζοντας μαζί του, είτε δουλεύοντας με αυτόν για τη συμμετοχή του σε Εξετάσεις Εργασίας της φυλής ή και για οποιαδήποτε εργασία επιθυμεί, πάντως δίνοντας πάντα τη δυνατότητα στο σκύλο του να εκτονώνει την ενεργητικότητά του, αν θέλει να έχει δίπλα του έναν ευτυχισμένο σκύλο, σύντροφο ζωής.
Θεωρούνται σκύλοι που προϋποθέτουν εμπειρία από τον ιδιοκτήτη;
Εμπειρία όχι απαραίτητα, σίγουρα όμως διάθεση για γνώση τού τι ανάγκες έχει ο σκύλος αυτός και υλοποίησή τους. Είναι ένας σκύλος που αν ο ιδιοκτήτης του ακολουθήσει ορισμένες βασικές οδηγίες, θα του χαρίσει στιγμές συντροφικότητας, πίστης, αφοσίωσης και ισορροπημένης προστασίας.
Γεννημένος για επιτυχίες
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;
Είναι ένας σκύλος με πάμπολλα πλεονεκτήματα, ποιο να σας πρωτοπώ; Είναι αναμφισβήτητα ένα ωραίο ζώο, έχει γερό νευρικό σύστημα, αυτοπεποίθηση, φιλική διάθεση, θάρρος, δύναμη, μαχητικότητα, διάθεση για παιχνίδι, αγαπά τα παιδιά, δουλεύει με χαρά και γι’ αυτό, σε συνδυασμό με τα προσόντα του, έχει αποδειχθεί ο πλέον ενδεδειγμένος σκύλος Συνοδείας (για άτομα με ειδικές ανάγκες), Φύλαξης (χώρου και προσώπων), Προστασίας, Δημοσίων Υπηρεσιών (ανιχνευτές εκρηκτικών υλών, ναρκωτικών ουσιών, σκύλοι περιπολίας) και Ποιμενικός.
Χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή αυτό, δεν έχω κάποιο μειονέκτημα να σας πω για τον Γερμανικό Ποιμενικό.
Διαθέτει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να υπερέχει από τις άλλες φυλές;
Έχει στατιστικά τον πλέον ισορροπημένο χαρακτήρα, είναι επιδεκτικός εκπαίδευσης, είναι αξιόπιστος και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο από άλλες φυλές εργασίας σε Δημόσιες Υπηρεσίες. Το αν υπερέχει ή όχι από άλλες φυλές, δεν είναι εύκολο να το πει κανείς με λόγια, γιατί μπορεί και να θεωρηθεί «ρατσιστικό»… Από τα στοιχεία που υπάρχουν ας κάνει κανείς τις εκτιμήσεις του. Σίγουρα, πάντως, είναι ο πιο δημοφιλής!
Η εκτροφή των Γερμανικών Ποιμενικών στην Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο;
Βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μεροληπτική, λόγω της ιδιότητάς μου ως Προέδρου του Ομίλου. Είναι η άποψη των εξειδικευμένων κριτών Γερμανικού Ποιμενικού που έχουν κρίνει στην Ελλάδα και έχουν δει το επίπεδο της Ελληνικής Εκτροφής, αλλά και οι επιτυχείς θέσεις που έχουν κατακτήσει Γερμανικοί Ποιμενικοί Ελληνικής Εκτροφής σε εκθέσεις στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και μάλιστα σε εξειδικευμένες εκθέσεις της Φυλής στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και ο ανταγωνισμός ιδιαίτερα δύσκολος.
Για το λόγο αυτό, ο κόσμος που θέλει να αποκτήσει έναν Γερμανικό Ποιμενικό θα πρέπει να απευθύνεται σε έλληνες εκτροφείς, αφού φυσικά ερευνήσει τι προσφέρει κάθε σκύλος. Εννοώ πρέπει να λαμβάνονται απαραίτητα υπ΄ όψιν οι μορφολογικές και εργασιακές διακρίσεις που έχουν οι γονείς, ο έλεγχος δυσπλασίας του ισχίου, δηλαδή να προτιμώνται τα κουτάβια που οι γεννήτορες έχουν περάσει επιτυχώς (κλάση Ι & ΙΙ) την «Εξέταση ικανότητος Αναπαραγωγής» (Korung) και η οποία στην Ελλάδα γίνεται μόνο στον Κ.Ο.Γ.Π.Ε. (Κυνοφιλικός Όμιλος Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος).
Σε τι ποσό ανέρχεται το κόστος διατροφής του, ανά εβδομάδα;
Δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια, γιατί εξαρτάται από τη μάρκα της τροφής με την οποία ταΐζει το σκύλο του, τα τυχόν συμπληρώματα που δίνει, ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνει κάθε σκύλος εφ΄ όσον αθλείται, σίγουρα πάντως το κόστος δεν διαφέρει από αυτό των ανάλογου μεγέθους σκύλων.
Πάσχει από κάποια σοβαρά κληρονομικά προβλήματα υγείας;
Το μόνο σοβαρό κληρονομικό πρόβλημα υγείας, που αντιμετωπίζει ο Γερμανικός Ποιμενικός, είναι η δυσπλασία του ισχίου. Για το λόγο αυτό οι γεννήτορες πρέπει να ελέγχονται, με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος και που έχει διεθνή αναγνώριση.
Επιτυχημένη πορεία 12 χρόνων
Μιλήστε μας λίγο για τον Όμιλο Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος.
Ο Κ.Ο.Γ.Π.Ε. ιδρύθηκε το 1992, αριθμεί σήμερα 450 περίπου μέλη, όχι όμως ενεργά όλα και στο διάστημα των 12 ετών από την ίδρυσή του έκανε απίστευτα άλματα. Εντάχθηκε στον W.U.S.V. (Παγκόσμια Ένωση Συλλόγων για τον Γερμανικό Ποιμενικό), απέκτησε γραφεία που στη συνέχεια άφησε γιατί κατάφερε να ενοικιάσει χώρο άθληση 8,5 στρεμμάτων στο Πικέρμι, που είναι απαραίτητο για τη φυλή του Γερμανικού Ποιμενικού και που ήταν απαίτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου.
Έστειλε μία φορά διμελή Εθνική Ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εργασίας του W.U.S.V. το 2000, στο Βέλγιο, με εξαίρετη μάλιστα παρουσία. Σε αυτό το χώρο άθλησης διοργανώνονταν 2 τουλάχιστον Εξετάσεις Εργασίας, 2 Εκθέσεις Μορφολογίας/Αναπαραγωγής και μία τουλάχιστον Εξέταση Ικανότητας Αναπαραγωγής (Κorung) κατ΄ έτος. Δυστυχώς, από πέρυσι το καλοκαίρι, για διάφορους ενδοομιλικούς λόγους μεταξύ των οποίων και το οικονομικό, ο χώρος δεν υφίσταται πλέον, με αποτέλεσμα ο Όμιλος τη στιγμή αυτή που μιλάμε να είναι ανενεργός. Ελπίζουμε στις εκλογές που θα γίνουν εντός του έτους να βρεθεί λύση, για να μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε στα 12 χρόνια της ύπαρξής του.
Τα πρώτα βήματα της γέννησης της φυλής
Ποια είναι η ιστορία του Γερμανικού Ποιμενικού, με λίγα λόγια;
Η πρώτη διατύπωση του προτύπου της φυλής του Γερμανικού ποιμενικού έγινε από τον Max von Stephanitz & τον Α. Meyer στην πρώτη Συνέλευση Μελών στη Φρανκφούρτη, τον Σεπτέμβριο του 1899, συμπληρώθηκε σε διάφορες συνελεύσεις το 1901, το 1909, το 1930, το 1961 με την ίδρυση της Παγκοσμίου Ενώσεως W.U.S.V., τo 1976 και τελικά το 1991 οριστικοποιήθηκε το υπάρχον και ισχύον Πρότυπο Φυλής.
Ο Γερμανικός Ποιμενικός, με τη συστηματική αναπαραγωγή που άρχισε το 1899 με την ίδρυση του Ομίλου S.V. στην Γερμανία, διαχωρίστηκε, μετά από την τότε διαμάχη μεταξύ νοτιοδυτικής και κεντρικής Γερμανίας, από το τότε υπαρκτό τσοπανόσκυλο, με τελικό σκοπό τη δημιουργία ενός σκύλου Εργασίας με υψηλές αποδόσεις. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ορίστηκε το πρότυπο του Γερμανικού Ποιμενικού, το οποίο ορίζει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και τα στοιχεία τού χαρακτήρα που καθορίζουν την ισορροπημένη συμπεριφορά.
Συνδυασμός υπακοής και μαχητικότητας
Εξωτερικά χαρακτηριστικά του τύπου. Ελαττώματα αποκλεισμού από εκθέσεις.
Ως γενική εικόνα, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι σκύλος μέσου μεγέθους, ελαφρώς μακρύς (πρέπει να είναι έτσι, αφού είναι ζώο τροχαστικό), δυνατός και με δυνατούς μύες, με οστά στεγνά και συνολική κατασκευή γεροδεμένη. Το κεφάλι του εκφράζει την τυπικότητα της φυλής, το φύλο και το χαρακτήρα του. Οι γωνιώσεις, οι αναλογίες και οι διαστάσεις των οστών πρέπει να είναι οι απαιτούμενες από το πρότυπο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κινείται σωστά και να αντέχει στον τροχασμό. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι πλήρης μόνο με χαρακτήρα ήσυχο και με αυτοπεποίθηση, με χαρά για την εργασία, με ταμπεραμέντο, θάρρος, δύναμη και μαχητικότητα.
Τα ελαττώματα αποκλεισμού από Έκθεση, δηλαδή αυτά που δίνουν χαρακτηρισμό ανεπαρκής, είναι:
I. Σκύλοι με ελαττώματα χαρακτήρα, επιθετικοί και με αδύναμο νευρικό σύστημα.
II. Σκύλοι με διαγνωσμένη «Βαριά Δυσπλασία».
III. Μονόρχιδες, κρυπτόρχιδες, όπως και σκύλοι με ανόμοιους ή ατροφικούς όρχεις.
IV. Σκύλοι με παραμορφώσεις αφτιών ή με παραμορφωτικό ελάττωμα ουράς.
V. Σκύλοι με ελαττώματα δοντιών, ελλείψεις από: ένα Προγόμφιο 3 & ένα άλλο δόντι, ή ένα κυνόδοντα, ή ένα προγόμφιο 4, ή ένα γομφίο 1, ή γομφίο 2, ή συνολικά δόντια ή περισσότερα.
VI. Σκύλοι με ελαττώματα γνάθου, υπογναθισμό ή προγναθισμό 2 χιλ. και άνω. Ανοιχτή οδοντοστοιχία (όταν εφάπτονται ακριβώς τα δόντια) στην περιοχή των κυνόδοντων.
VII. Σκύλοι πάνω ή κάτω των ορίων ύψους, περισσότερο από 1 εκ.
VIII. Αλμπίνοι.
IX. Σκύλοι άσπρου χρώματος.
X. Σκληροί – Μακρύτριχοι.
XI. Μακρύτριχοι.