ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ;

Απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων.
Θεσσαλονίκη
Απαντά η ειδική συνεργάτης του περιοδικού “Τα Σκυλιά μας και Εμείς”, Μαίριλυν Πήτερς, Ολιστική Σύμβουλος Συμπεριφοράς & Πρόνοιας Ζώων
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την ιδέα ότι τα σκυλιά δεν σκέφτονται και ότι απλά είναι πλάσματα τα οποία αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα σαν να είναι ρομπότ. Η αλήθεια απέχει πολύ. Τα σκυλιά σκέφτονται και πολλές φορές είναι ικανά να μας τη «φέρουν» κιόλας!
Ικανότητα σκέψης
Παρ’ όλα αυτά, τα σκυλιά μας δεν μιλάνε λεκτικές γλώσσες και αυτό για πολλούς επιστήμονες είναι κριτήριο για τη συνειδητότητα και την ικανότητα σκέψης. Η ικανότητά τους στις γλώσσες είναι περιορισμένη καθώς και στην κατανόηση ήχων κάποιων λέξεών μας.
Έρευνες έχουν δείξει πως τα σκυλιά σκέφτονται με εικόνες, φτιαγμένες από τις αισθήσεις τους. Δηλαδή εικόνες οπτικές, οσφρητικές, και ακουστικές. Την ικανότητα αυτή την έχουμε και εμείς οι άνθρωποι. Αν σκεφτείτε ένα αγαπημένο τραγούδι δεν το ακούτε στο μυαλό σας; Αν σκεφτείτε το αγαπημένο σας φαγητό δεν σας τρέχουν τα σάλια διότι μπορείτε να το γευτείτε; Έτσι και τα σκυλιά. Αν αργήσουμε μια μέρα να γυρίσουμε σπίτι μας και τους λείψουμε υπερβολικά διότι είναι και αυτά κακομαθημένα, μπορεί η ανησυχία αυτή να βιώνεται με εικόνες στο μυαλό τους.
Μπορεί εκείνη την ώρα να ‘δουν’ κάποιες κοινές μας δραστηριότητες όπως όταν στρώνουμε το κρεβάτι, φτιάχνουμε τα CD, βάζουμε τα παπούτσια μας πριν φύγουμε κ.τ.λ., στο μυαλό τους και στην προσπάθεια να συσχετιστούν με εμάς, κάνουν αναπαράσταση των δραστηριοτήτων μας και έτσι γυρνώντας βρίσκεται το κρεβάτι αναμπουμπουλιασμένο, τα CD σκορπισμένα σε όλο το πάτωμα, τα παπούτσια μασημένα κ.τ.λ.
Διαφορετικές εντυπώσεις
Σκεφτείτε ένα κουτάβι. Έχει συνηθίσει να έρχονται οι ιδιοκτήτες του σπίτι μια συγκεκριμένη ώρα από τη δουλειά τους. Εκείνοι μόλις μπαίνουν, του κάνουν υπερβολικές αγάπες και παιχνίδια με αποτέλεσμα το κουτάβι να ενθουσιάζεται και αναμένει αυτήν τη στιγμή όλη μέρα. Έρχεται η μέρα που οι ιδιοκτήτες του αργούν. Εκείνο περιμένει… Τι να σκέφτεται;
Πιθανό να ακούει βήματα έξω από την πόρτα ή ακόμα να βλέπει την πόρτα να ανοίγει. Όμως τίποτα από αυτά δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα, οπότε συγκρούεται το τι είναι πραγματικό και το τι θα ήθελε να γίνεται και αυτό προκαλεί απογοήτευση, σύγχυση, και εν τέλει ανεβασμένη αδρεναλίνη που τον κάνει να στραφεί σε κάποιο αντικείμενο που θα φέρει τον ιδιοκτήτη του πιο κοντά, π.χ., περιοδικό που διάβαζε ο ιδιοκτήτης το πρωί που έχει ακόμα την μυρωδιά του ακόμα επάνω και ικανοποιείται με το να επεξεργάζεται τη μυρωδιά του ιδιοκτήτη του.
Βέβαια, κοινωνικά δεν έχει ικανοποιηθεί το κουτάβι μέχρι να εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης του. Ξεκινάει και πάλι η τελετουργία χαιρετισμού, ώσπου βλέπει ο ιδιοκτήτης το φαγωμένο περιοδικό. Έξαλλος σέρνει το κουτάβι στο σημείο της ζημιάς και του τρίβει τη μούρη στα απομεινάρια του περιοδικού ή τον χτυπάει με αυτό!
Το αποτέλεσμα… ένα απόλυτα συγχυσμένο κουτάβι με δυο διαφορετικές εντυπώσεις του ιδιοκτήτη του.
Η εκμάθηση
Τα σκυλιά μαθαίνουν με το στιγμιαίο συσχετισμό. Πρέπει δηλαδή το μάλωμα και μια λάθος συμπεριφορά, να γίνονται ταυτόχρονα και όχι μία ώρα αργότερα όπως συνηθίζεται, για να μπορεί να καταλάβει ο σκύλος ότι τον μαλώνουμε για αυτή την συγκεκριμένη πράξη. Το ίδιο ισχύει και με την επιβράβευση.