ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ

Υγεία, φροντίδα, ομορφιά. Η σωστή υγιεινή και περιποίηση του κυνηγόσκυλου δεν είναι αντίθετη με την αποστολή του. Ο σκύλος δεν χάνει το κυνηγετικό του ένστικτο και τις ικανότητές του αν το πλύνουμε και τον χτενίσουμε.
Μια τέτοια αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη και ίσως αποδειχτεί επιβλαβής για τον αγαπημένο μας σύντροφο. Ο καλλωπισμός του σκύλου και ειδικότερα του κυνηγετικού σκύλου είναι μια έννοια δυσνόητη και παρεξηγημένη από πολλούς ανθρώπους. Έχω ακούσει πολλές φορές κυνηγούς να λένε, βλέποντας περιποιημένους κυνηγετικούς σκύλους σε έκθεση μορφολογίας: «A! αυτοί οι σκύλοι είναι μόνο για βόλτα και βούρτσισμα, δεν κυνηγάνε γιατί δεν φαίνονται ταλαιπωρημένοι (!)», ή «πού να πάει αυτός ο σκύλος με τόσο μαλλί στα πυκνά;» και γελούν απαξιωτικά. Προσωπικά μπορώ να καταλάβω σε τι κατάσταση «ταλαιπωρίας» θα βρίσκεται ο δικός τους σκύλος.
Το μπάνιο δεν «ξεπλένει» τις ικανότητες
Έχω δύο ερωτήσεις να κάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πρεσβεύουν τη συγκεκριμένη θεωρία:
1. Σε τι ωφελεί η βρομιά, το κομπιασμένο τρίχωμα σε φόντο… σκούρο κίτρινο, το ταλαιπωρημένο αφυδατωμένο δέρμα, με κοκκινίλες και διάφορα εκζέματα από αγκάθια, φυτοφάρμακα, κολλιτσίθρες και χόρτα στο κυνήγι;
2. Όταν αυτοί οι άνθρωποι πάνε για κυνήγι, έχουν την ίδια εμφάνιση με το σκύλο τους; Και όταν γυρίζουν από τον κυνηγότοπο δεν κάνουν μπάνιο γιατί προτιμούν να φαίνονται ταλαιπωρημένοι και άρα καλοί κυνηγοί…;
Δεν πρόκειται για αναγκαίο κακό
Έχω εντοπίσει ότι στις περισσότερες οικογένειες κυνηγών ο σκύλος είναι αναγκαίο κακό. Είναι το βρόμικο εργαλείο που απασχολεί τον κυνηγό τα Τεταρτο-σαββατο-κύριακα. Είναι αδιανόητο για μια γυναίκα να δεχτεί έναν σκύλο ως μέλος της οικογένειας όταν αυτός μυρίζει άσχημα από χιλιόμετρα και μπορεί να γίνει εστία μολύνσεως. Δεν αρκούν μόνο τα εμβόλια για να είναι ένας σκύλος υγιής.
Η υγιεινή του σκύλου ξεκινάει από εμάς. Το συχνό σωστό μπάνιο, το βούρτσισμα, ο καθαρισμός των αφτιών και το κόψιμο των νυχιών είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τηρεί κάθε ιδιοκτήτης σκύλου. Επίσης για τις μακρύτριχες φυλές, όπως Σέττερ, Επανιέλ, Σπάνιελ, Ριτρίβερ, χρειάζεται και ειδικός καλλωπισμός, κούρεμα–καθάρισμα για την αποφυγή περιττών κόμπων, εισχώρηση αγάνων, κολλιτσίθρων και διάφορων άλλων χόρτων και αγκαθιών στο τρίχωμα και στο δέρμα, αλλά και για την καλύτερη εμφάνιση του σκύλου μας. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία λένε οι γιατροί. Το ίδιο λένε και οι έξυπνοι ιδιοκτήτες και καλλωπιστές σκύλων. Πώς μπορούμε λοιπόν να έχουμε έναν υγιή, χαρούμενο και όμορφο σκύλο, σύντροφο στο κυνήγι και μέλος της οικογένειάς μας; Είναι απλό!
Βούρτσισμα
Ανάλογα με τη φυλή που έχουμε επιλέξει, κοντότριχη ή μακρύτριχη, θέλουμε και τις σωστές βούρτσες και χτένες. Για τις κοντότριχες φυλές θέλουμε μια βούρτσα με τρίχες. Για τις μακρύτριχες φυλές θέλουμε μια βούρτσα λείανσης (slicker brush), μια βούρτσα με βελόνες (pin brush) και μια χτένα. Από κουτάβι ο σκύλος μας πρέπει να συνηθίζει τη διαδικασία του χτενίσματος.
Σιγά σιγά, με ήρεμο τόνο στη φωνή και απαλές κινήσεις, αρχίζουμε να τον χτενίζουμε πάντα στη φορά της τρίχας. Ένας ενήλικος σκύλος χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χτένισμα για την αποφυγή κόμπων, την απομάκρυνση νεκρού τριχώματος και την αναζωογόνηση του δέρματος. Προσοχή στα «πονηρά» σημεία που επικεντρώνονται τα μπερδέματα: το πίσω κάτω μέρος στη βάση των αφτιών, στις μασχάλες και στο εσωτερικό μέρος των μηρών. Πάντα χτενίζουμε απαλά και όχι δυνατά, γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε πληγές στο δέρμα και σπάσιμο στο τρίχωμα.
Περιποίηση κοντότριχων φυλών
Μετά το τέλος των εμβολίων του κουταβιού, μπορούμε να το κάνουμε μπάνιο όσο συχνά θέλουμε (κάθε 15 μέρες ή μία φορά το μήνα, ανάλογα με το πού μένει το κουτάβι και αργότερα ως ενήλικος σκύλος). Φυσικά, με το σωστό τρόπο και αυτός δεν είναι με το… λάστιχο στην αυλή. Τι χρειαζόμαστε για το μπάνιο: καλό καλλυντικό σαμπουάν για σκύλους και όχι ειδικό για σκύλους με δερματικά, εφόσον ο σκύλος μας δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Η χρήση των ειδικών σαμπουάν δημιουργεί ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα και συνεπώς τριχόπτωση. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο σε σκύλους με δερματικά προβλήματα οι οποίοι χρειάζονται την ξηρότητα για να κλείσουν τυχόν πληγές τους, και σε αυτές τις περιπτώσεις η υγρασία του δέρματος δεν βοηθάει.
Το σαμπουάν πάντα να είναι αραιωμένο με νερό. Καλό ξέβγαλμα με χλιαρό νερό και επανάληψη αν χρειάζεται. Ένα σφουγγάρι με τρίχες θα βοηθήσει στο καλύτερο καθάρισμα. Τέλος, χρειάζεται ένα καλό ενυδατικό μαλακτικό (conditioner) για την ενυδάτωση του δέρματος και το γυάλισμα του τριχώματος. Έπειτα στεγνώνουμε καλά το σκύλο με μια πετσέτα και αν είναι χειμώνας, στεγνώνουμε με σεσουάρ. Καθαρίζουμε τα αφτιά με προσοχή, βάζουμε μια ενυδατική κρέμα στα πέλματα του σκύλου και στους αγκώνες για την αποφυγή κόμπων του δέρματος που δημιουργούνται με την τριβή. Κόβουμε τα νύχια προσέχοντας να μην τα ματώσουμε, αλλά αν συμβεί αυτό υπάρχει ειδική αιμοστατική σκόνη ή υγρό για να βοηθήσει στη διακοπή της αιμορραγίας. Για τους πιο τολμηρούς υπάρχουν πολύ όμορφα αρώματα που μυρίζουν φρεσκάδα και κάνουν τους σκύλους πιο θελκτικούς στους γύρω τους.
Περιποίηση μακρύτριχων φυλών
Πάλι χρειαζόμαστε πολύ καλό σαμπουάν και μαλακτικό με την ίδια αραίωση. Θέλουμε ένα σφουγγάρι με πλαστικά δόντια και να τονίσω πως όταν κάνουμε μπάνιο έναν μακρύτριχο σκύλο, δεν ανακατεύουμε το τρίχωμα με κυκλικές κινήσεις γιατί θα το μπερδέψουμε. Πλένουμε πάντα με κινήσεις στη φορά του τριχώματος. Ακολουθούμε την ίδια τακτική, μόνο που χτενίζουμε καλά και στεγνώνουμε το σκύλο με σεσουάρ, γιατί αν τον αφήσουμε να στεγνώσει μόνος του, μπορεί να δημιουργηθούν κόμποι στο τρίχωμα.
Απευθυνθείτε σε επαγγελματία
Αυτά όσον αφορά τη συντήρηση του μακρύτριχου σκύλου από τον ιδιοκτήτη, γιατί τώρα έρχεται η σειρά του επαγγελματία καλλωπιστή, εξειδικευμένου στις κυνηγετικές φυλές, να πάρει μέρος και να δώσει στο σκύλο τη μορφή που του ταιριάζει. Όλα τα κυνηγόσκυλα χρειάζονται σχεδόν το ίδιο κούρεμα–καθάρισμα, με σημαντικές όμως παραλλαγές και διάφορα εργαλεία κουρέματος, όπως κουρευτική μηχανή με ειδικό κοπτικό, ψαλίδι ίσιο, ψαλίδι κυρτό, ψαλίδι για τις πατούσες, ψαλίδι αραιώματος, stripping knife (μαχαίρι για μάδημα), βούρτσες και χτένες.
Όσο πιο περιποιημένος τόσο καλύτερο
Θέλει γνώση και εμπειρία για να δουλέψεις σε έναν κυνηγετικό σκύλο. Πηγαίνοντας σε έναν επαγγελματία, θα πρέπει να παραλάβουμε έναν σκύλο με καθαρισμένο λαιμό, αφτιά, ράχη απαλλαγμένη από άχρηστο υπομανδύα, ουρά καλοσχεδιασμένη ανάλογα με τη φυλή. Καθαρισμένα πέλματα και δάχτυλα και όμορφο γενικό περίγραμμα.
Όλη αυτή η δουλειά πρέπει να φαίνεται ως φυσική φορά και τελείωμα της τρίχας, χωρίς έντονες ψαλιδιές και άκομψα τελειώματα μηχανής. Η κακή περιποίηση της τρίχας δημιουργεί κατσάρωμα και σπάσιμο που, πιστέψτε με, έχουν άσχημο αποτέλεσμα. Η επίσκεψη σε έναν καλλωπιστή, με έναν σκύλο καλοδιατηρημένο από εμάς, διαρκεί γύρω στις 2 ώρες και το κόστος είναι σε λογικά πλαίσια. Αν ο σκύλος είναι σε απελπιστική κατάσταση, οι πέντε ώρες μπορεί να είναι λίγες και το κόστος ανεβαίνει πολύ.
Φροντίδα και αγάπη
Αυτή η βόλτα υγιεινής, διευκόλυνσης της εργασίας του σκύλου και ομορφιάς, πρέπει να γίνεται όσο συχνά χρειάζεται η κάθε φυλή. Άλλες φυλές χρειάζονται μία φορά το μήνα, άλλες κάθε δίμηνο και άλλες κάθε τέσσερεις ή έξι μήνες. Βασική προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι ένας καλοχτισμένος, υγιής οργανισμός που σημαίνει σκύλος επιλεγμένος με σωστά κληρονομικά χαρακτηριστικά, διατροφή ισορροπημένη και υψηλής ποιότητας, άφθονο φρέσκο και καθαρό νερό, τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο, πολλή αγάπη και φροντίδα.
Εκτροφέα