Τα λατρεύουμε, πιστεύουμε ότι είναι ευφυέστατα και συνηθίζουμε να καμαρώνουμε όταν ακολουθούν τις εντολές μας για να πιάσουν το ξύλο, να κάτσουν, να μας δώσουν το πόδι τους κτλ.

Όμως νέα ευρήματα “αποκαθηλώνουν” τα σκυλιά από την πρώτη θέση στην εξυπνάδα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Learning and Behaviour, ψυχολόγοι από το Exeter και το Πανεπιστήμιο του Canterbury διεξήγαγαν έρευνα, για να προσδιορίσουν πώς οι γνωστικές ικανότητες των σκύλων συγκρίνονται με εκείνες άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των λύκων, των γάτων και των αλόγων.

Διερεύνησαν διάφορες πτυχές της νοημοσύνης ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένης της αισθητήριας γνώσης, της σωματικής γνώσης, της χωρικής γνώσης, της κοινωνικής γνώσης και της αυτογνωσίας. Ανέλυσαν, επίσης, τα σκυλιά από τρεις διαφορετικές σκοπιές: ως σαρκοφάγα, ως κοινωνικούς κυνηγούς και ως κατοικίδια.

Εξηγούν ότι τα σκυλιά έχουν χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητα συμπεριφορικά και ψυχολογικά πειράματα με την πάροδο των ετών λόγω της ιδιότητάς τους να είναι «μοντέλα οργανισμών», όπως στη μελέτη του Ivan Pavlov το 1927, τότε που έτρεχαν τα σάλια των σκύλων, όταν έβλεπαν τροφή.

Βέβαια, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, παλιότερα δεν συγκρίνονταν οι γνωστικές ικανότητες των σκύλων με εκείνες άλλων ζώων. Απλά χρησιμοποιούνταν περισσότερα τα συγκεκριμένα ζώα για ευκολία.

Ο καθηγητής Stephen Lea και η Dr Britta Osthaus, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μελέτη, δήλωσαν ότι τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι καλύτερα από άλλα ζώα σε διαδικασίες μάθησης, όπως όταν εκπαιδεύονται για να ανταποκριθούν στις εντολές του ιδιοκτήτη τους.

Επιπλέον, ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι τα σκυλιά έχουν την καλύτερη αίσθηση της όσφρησης στο ζωικό βασίλειο, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει στην πραγματικότητα, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι οι οσφρητικές ικανότητες των χοίρων «είναι εξαιρετικές και ίσως να είναι καλύτερες από των σκύλων».

Κατά την αξιολόγηση του τρόπου, με τον οποίο οι σκύλοι επικοινωνούν με τους ανθρώπους, οι καθηγητές Lea και Osthaus διαπίστωσαν ότι τα άλογα ήταν σε θέση να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, ακριβώς όπως και οι σκύλοι τους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αν και χρειάζονται περισσότερες συγκρίσεις μεταξύ των γνωστικών ικανοτήτων των σκύλων και άλλων ζώων, “η γνώση των σκύλων δεν φαίνεται εξαιρετική”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λάτρεις των σκύλων πέρασαν στην επίθεση στο Twitter, στην ιδέα ότι τα αγαπημένα τους ζώα δεν είναι τόσο έξυπνα όσο πίστευαν ως τώρα. “Πάρτε το πίσω”, έγραψε κάποιος, ενώ άλλο tweet έλεγε “πολύ καλογραμμένο για γάτα”.

Να πούμε εδώ ότι δεν είναι η πρώτη μελέτη που αμφισβητεί την εξυπνάδα των λατρεμένων τετράποδων. Πριν από έναν μήνα, άλλη μελέτη ανέφερε ότι η εξυπνάδα των σκύλων είναι υπερεκτιμημένη.